25ste editie Sziget gaat direct lekker van start

Auteur: Tim Hanssen | woensdag 09-08-2017

Op woensdag 8 augustus ging in een warm Boedapest de 25ste edtie van Sziget festival van start, duizenden Sziget Szitizins zoals de eiland-bewoners worden genoemd overspoelde vandaag het festivalterrein.

De zanger Bas Bernasconi (53) was met zijn band Bazzookas de eerste Nederlandse band die op Sziget mocht spelen dit jaar. De masaal toegestoomde Nederlanders gingen helemaal uit hun dak. Zeker bij het nummer ‘Dansen’ gingen de Szitizins ondanks de brandende zon helemaal los.

‘Whoo-hoo, alleen maar dansen! Het zoenen komt later, ik heb jou wel door.’ Bas Barnasconi zong de tekst al honderden keren op festivals. Tot zijn eigen verbijstering zong iedereen mee. Zo goed en zo kwaad als dat soms ook ging. Het is voor de zanger van de band Bazzookas even bijzonder als pijnlijk. Aan zijn zelfspot en relativeringsvermogen ligt het niet: "Ik dacht altijd dat mijn teksten enorm poëtisch waren en super belangrijk. Maar niemand verstaat er natuurlijk een hol van...".

Tijdens het nummer kreeg de band het hele publiek op hun rug in het zand om zo met de benen omhoog mee te trappelen op het de melodie.

"Natuurlijk hoop je dat alles een keer op zijn plek valt. En dat was nu het geval", zegt Barnasconi. "De studio had tijd. De clip kon gemaakt worden. En op de dag dat we hem lanceerden scheen de zon volop. Tja, dan mag je stiekem van een zomerhit gaan dromen. We voelen ons heel bevoorrecht."

De komende dagen zullen we je alle Nederlandse bands hier op Sziget laten zien. En wil je nu even in de stemming komen die hier tijdens het optreden van de Bazzookas op het veld hing, check dan even deze Spotify playlist.

P!nk steelt harten van vele Szitizins

De eerste headliner van Sziget P!nk sloot op woensdagavond op Mainstage de eerste dag van Sziget af. De hele set lang zong ze met een sterke band de ene na de andere hit. Het publiek zong luidskeels mee, en dan niet alleen de eerste 50 rijen, maar tot achter op het veld. De set begon met Get the Party Started, en dat was geen woord teveel gezegd.

Vliegend door de lucht over het publiek heen kwam er spectaculair met So What na 2 uur een einde aan de show.